T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SARIYER - Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi

Haberler

May

       Bakanlığımıza bağlı okullarda sağlıklı beslenme alışkanlığı, gıda güvenliği, gıda güvenirliği ve gıda kalitesi konularında farkındalığı artırmak, uluslararası standart ve şartlara uygunluğu sağlamak, güvenilir ve kaliteli gıdanın servis edildiği ortamları geliştirmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amacı ile "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı"  "Sağlıklı Beslenme" ve "Fiziksel Aktivite" olmak üzere iki ana başlıkta yürütülmektedir.

       Program kapsamında öğrenci, veli ve öğretmenlerimizde; sağlıklı beslenme kültürü oluşmasını sağlamak, öğrencilerimizi ve velilerimizi gıda okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmek, okullarda öğrencilerimizi geleneksel tatlarla buluşturmak, gıda israfına yönelik bilinçlendirme sağlamak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaçlanmaktadır.

       Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde öğrencilerimize servis edilen yiyeceklerin, öğrencilerimizin fiziksel gelişimlerine ve öğrenme süreçlerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda okul ve kurumlarda, gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konularında farkındalık geliştirme hedeflenmektedir.

 

       Bu doğrultuda oluşturulan "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı" kapsamında gerekli bilgilendirme dokümanları ile program detayları, görsel içerikler ve okullarımızda yürütülecek çalışmalar hakkında detaylı bilgiler,

       https://sagliklibesleniyorum.meb.gov.tr adresinde paylaşılmaktadır.

 

May

        28.04.2023 Cuma günü 9,10 ve 11. sınıflardan bir grup öğrenci ile TEKNOFEST 2023’ü ziyaret ettik. Festivalde öğrencilerimiz; havacılık, uzay ve teknoloji alanında ülkemizin öncü kamu ve özel şirketlerini ve bu şirketlerin ürünlerini yerinde görüp incelediler. Bu sektörlerde mühendis ve yönetici olarak çalışan insanlarla tanışıp onlardan bilgi aldılar. 

Nis

       21. yüzyılda bireylerin işlevsel hâle gelebilmeleri, sosyal hayatı etkileyen hızlı değişim süreçlerine uyum sağlayabilmeleri, yenilikleri ve değişim süreçlerini takip edebilmeleri için okuryazarlıklar da değişim göstermektedir. Toplumların değişen koşullarına bağlı olarak değişen ve gelişen okuryazarlıklar da bireyler aracılığıyla toplumlarda değişime neden olmaktadır.

       Günümüz şartlarında bireylerin bilgiyi edinmesinin ve bilgiye ulaşmasının ötesinde daha işlevsel becerilere sahip olması gerekmektedir. Bilgiyi işlevsel olarak kullanabilme, bilgiye eleştirel yaklaşabilme, hızla değişen toplumsal yaşamın şartlarına uyum sağlayabilme, insanlarla ve doğayla etkili iletişim kurabilme gibi özelliklere sahip bireylerin ve toplumların daha başarılı olacağı düşünülmektedir.

       Tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak Genel Müdürlüğümüzce öğrencilerimize ulusal ve uluslararası ölçütlerde bilgi, beceri, tutum ve davranışın kazandırılması ile onların girişimci, yenilikçi, dil becerileri yüksek, sorun çözebilen, sistematik düşünebilen bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla 6 okuryazarlık becerisine yönelik olarak okuryazarlık becerileri etkinlik kitapları hazırlanarak yayımlandı.

       Hazırlanan okuryazarlık becerileri etkinlik kitapları, öğrencilerimizin farklılıklarını gözeterek onlara bilgiye ulaşma ve öğrendiklerini değerlendirebilme yolunda rehber olan öğretmenlerimiz için yol gösterici olacak.

       21. yüzyıl becerilerinin gelişimi ve bütüncül eğitim anlayışı dikkate alınarak hazırlanan okuryazarlık becerileri etkinlik kitapları setinde; Bilgi Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı, Veri okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı, Çevre ve İklim Değişikliği Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı,  Sağlık Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı, Dijital Okuryazarlık Becerileri Etkinlik Kitabı, Finansal Okuryazarlık Becerileri Etkinlik Kitabı olmak üzere 6 okuryazarlık becerisine yönelik kitap yer alıyor.

       Çağın getirdiği yeniliklere ve gelişmelere göre seçilen ve günlük hayatla ilişkilendirilerek hazırlanan okuryazarlık becerileri etkinlik seti ile öğrencilerin teknolojiyi faydalı kullanabilmeleri, eriştikleri bilgiler içinden ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapabilmeleri gibi üst düzey zihinsel becerilere sahip olabilmeleri, potansiyellerini ortaya koyabilmeleri ve bilgilerini geliştirmeleri amaçlanıyor.

       Genel Müdürlüğümüzce okuryazarlık etkinlikleri seti kapsamında, Vatandaşlık Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı, Görsel Okuryazarlık Becerileri Etkinlik Kitabı, Kültür Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı ve Sanat Okuryazarlığı Becerileri Etkinlik Kitabı'nın hazırlanma süreci devam ediyor.

       Okuryazarlık Becerileri Etkinlik Kitapları OGM Materyal web sayfasında Yönetici ve Öğretmen Kütüphanesinde yayımlanarak öğretmen ve öğrencilerimizin kullanımına sunuldu.

      Okuryazarlık Becerileri Etkinlik Kitaplarına ulaşmak için tıklayınız.

Mrt

     Okulumuz "Okuma Halkası" projesi kapsamında öğrencilerimiz Mart ayında 2021 Vedat Türkali En İyi Roman Ödülü'nü alan kıymetli yazar Ahmet BÜKE'nin "Deli İbram Divanı" adlı eserini tartışmak üzere bir araya geldiler. Kitaba ilişkin düzenlenen "Kahoot" bilgi yarışmasında birinci olarak ödül kazanan 9-B sınıfından Gamze Elif ALKAYA ve 10-C sınıfından Sude KARALİ isimli öğrencilerimizi kutluyoruz.

Mrt

      İstiklal Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. yıldönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve tüm şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Okul törenimizde görev yapan öğrenci ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz.

Mrt

     Lise öğrencileri için "Dersler Cepte" adlı mobil uygulama geliştirildi

     Lise öğrencilerinin dijital öğrenmeye yatkınlığı ve kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurularak "Dersler Cepte" adlı mobil uygulama hazırlandığını dile getiren Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik hizmete sunulan mobil uygulamayla öğretim tekniklerinin dijital ortama taşındığını kaydetti.

     Bakan Özer, lise öğrencilerinin 2022-2023 eğitim öğretim yılı I. dönem derslerinde öğrendikleri konuları pekiştirmeleri, varsa öğrenme kayıpları ya da eksiklerini gidermeleri amacıyla hazırlanan uygulamanın Google Play Store ve AppStore'da ücretsiz sunulduğunu belirtti.

     Özer, "Konu özetleri, ders anlatım videoları ve soru örneklerinin yer aldığı mobil uygulama, hem çevrim içi hem de çevrim dışı olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanarak web ortamında da çalışabilir hâle getirildi." ifadesini kullandı.

 

     Özer, şu bilgileri paylaştı: Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve İngilizce derslerinin 2022-2023 eğitim öğretim yılı I. döneminin ünite, konu ve kazanımlarını kapsayan uygulamada, konu özetleri ve her konu özeti sonrası çoktan seçmeli sorular hazırlandı. İçerikler, konu bazlı ve pdf şeklinde formatlanarak her sınıf seviyesinde "Kritik Bilgi, Biliyor musunuz, Sıra Sende, Kavram Yanılgısı, Ödev" gibi küçük notlarla zenginleştirildi. "Dersler Cepte" mobil uygulaması, "konu özetleri, ders anlatım videoları, çoktan seçmeli sorular" ve "çözdüğüm sorular" olmak üzere dört bölümden meydana getirildi. Uygulama, sınıflar bazında 9. sınıflarda 117 konu, 136 video ve 585 soru; 10. sınıflarda 103 konu, 165 video ve 515 soru; 11. sınıflarda 134 konu, 198 video ve 670 soru ve 12. sınıflarda 103 konu, 150 video ve 520 soru olmak üzere toplam 457 konu, 649 video ve 2290 soru ile oluşturuldu.

Android işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek için tıklayınız.

IOS işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek için tıklayınız.

Mrt

      Okulumuz "Okuma Halkası" projesi kapsamında öğrencilerimiz Şubat ayında William GOLDİNG'in "Sineklerin Tanrısı" adlı eserini tartışmak üzere bir araya geldiler. Kitaba ilişkin düzenlenen "Kahoot" bilgi yarışmasında birinci olarak ödül kazanan 9-C sınıfından Pelin CENİK VE 10-A sınıfından Ecem ŞAHİN isimli öğrencilerimizi kutluyoruz.

 

 

Mrt

Genel Müdürlüğümüzce, yükseköğretime hazırlanan öğrencilerimiz için soru çözümlerini içeren ders videoları, 6 Mart Pazartesi gününden itibaren Genel Müdürlüğümüzün resmî Youtube kanalı https://www.youtube.com/OrtaöğretimGenelMüdürlüğü adresinden yayımlanacak.

       YKS KAMPI, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören tüm öğrencilerimizin yükseköğretim kurumları sınavına hazırlık süreçlerini doğru yönetebilmelerine ve konu, kazanım eksiklerini tamamlayabilmelerine destek sağlayacak. YKS KAMPI ile ayrıca alanında uzman öğretmenlerle gelişen teknolojiye ve imkânlara uygun olarak derslerin görsel işitsel faaliyetlerle desteklenmesi, öğrenmeye dayalı teknolojik materyallerle eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi amaçlanıyor.

      6 Mart 2023 Pazartesi günü başlayacak ve Haziran ayının ilk haftasına kadar devam edecek olan YKS KAMPI videolarında; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden ve yabancı dil testinden (İngilizce) konu analizlerini içeren soru çözümlerine yer verilecek. YKS KAMPI soru çözümleri, Genel Müdürlüğümüzün resmî Youtube kanalından hafta içi her gün 17.00'da yayımlanacak. Öğrencilerimiz yayımlanan tüm YKS KAMPI soru çözüm videolarını istedikleri zaman izleyebilecekler.

       Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizi etkileyen depremde öğrencilerimizin temel haklarından biri olan eğitim haklarının korunması amacıyla Bakanlığımız tarafından etkin müdahaleler gerçekleştiriliyor. Öğrencilerimize verilen psikososyal desteklerin yanında Genel Müdürlüğümüz depremden etkilenen öğrencilerimizin akademik başarılarını artırmak amacıyla öğrenme kazanımlarına ilişkin eksikliklerinin giderilmesine yönelik tamamlayıcı eğitim sürecini de YKS KAMPI ders videoları ile gerçekleştirecek.

 

       Öğrencilerimizin hafta içi her gün 17.00'da dört farklı ders için yayımlanacak olan YKS KAMPI videolarının konu takiplerini kolay yapabilmeleri amacıyla hazırlanacak olan haftalık ders programı Genel Müdürlüğümüz Youtube kanalından cuma günleri yayımlanacak.

Şbt

      "Okulumuzun 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İspanya, Yunanistan, Polonya ile birlikte yürütmekte olduğu "Games: The Good,The Bad and the Useful" isimli e-Twinning projesinin Şubat ayı toplantısını 02.02.2023 tarihinde gerçekleştirerek, proje logomuzu belirledik ve uluslararası öğrenci çalışma gruplarımızı oluşturduk. Proje paydaşları ve öğrencilerimize çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Kas

   Avrupa Birliği e-Twinning projeleri çerçevesinde okulumuzda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İspanya, Yunanistan ve Polonya ile "Effects of Games on Teens: The Good, the Bad and the Useful" isimli e-Twinning projesi yürütülmektedir.

Kas

   Avrupa Birliği e-Twinning projeleri çerçevesinde okulumuzda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Portekiz, İtalya, Belçika, Romanya, Yunanistan, Fransa, Polonya ve Slovakya ile "Let's Discover Our Towns" isimli e-Twinning projesi yürütülmektedir.

Ekm

    Öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci-Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) hayata geçti.

     Millî Eğitim Bakanlığınca öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı artırmak ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan ÖDS, eğitimde fırsat eşitliğine büyük katkı sağlayacak.   Soru temelli hazırlanan sistem; ders kitapları, konu anlatımları, ders anlatım videoları ve soru çözüm videoları ile destekleniyor. Öğrencilere çeşitli yardımcı kaynaklara erişim olanağı sağlayan sistem sayesinde veliler de önemli ölçüde bir ekonomik yükten kurtarılmış oluyor. 

 

SİSTEMİN İÇERİĞİ VE ÇALIŞMA PRENSİBİ NASIL?

     Sistemde, ortaokul ve lise düzeyinde 62 derse ait 62 konu anlatımlı ders kitabı, yaklaşık 60 bin çoktan seçmeli soru, 2 bin 550 ders anlatım videosu ve 12 bin soru çözüm videosu bulunuyor. Sistemdeki içerikler ise sürekli artırılarak gerekli güncellemeler yapılıyor. Öğrencilerin çözdüğü sorulardan hareketle eksiklerini belirleme ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik geliştirilmiş bir algoritmaya göre çalışan sistem, öğrencilerin düzenli ders çalışmasını destekliyor ve ihtiyaç duyduklarında onlara ders kitapları ile ders anlatım videoları tavsiyesinde bulunuyor. 

 

KOLAY KULLANIM VE KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

     ÖDS'deki tüm içerikler sınıf, ders, ünite, konu ve kazanımlara göre sınıflandırılıyor. Bu sayede öğrenciler, istedikleri derse ait içeriklere kolayca erişebilirken basit adımlar eşliğinde seçecekleri zorluk düzeylerine göre bireysel testler oluşturabiliyor. Öğrenciler, bu testleri çözüp anlık geri bildirimlerle eksikliklerini de görerek bu eksikliklerini giderebilme imkânı buluyor.   Sistem aracılığıyla öğretmenler de öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak 4 adımda öğrencilerine ödev gönderebiliyor. Ödev takibini sistem üzerinden yapabilen öğretmenler, öğrencilerinin eksiklerine göre derslerini planlayabiliyor.  

 

SİSTEME NASIL GİRİŞ YAPILIR?

     Okul Dersleri Modülü, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Modülü, LGS/YKS Hazırlık Modülleri olmak üzere 3 modül bulunan ÖDS'ye "ods.eba.gov.tr" adresinden, öğretmenler MEBBİS şifreleri ile öğrenciler ise EBA şifreleri ile giriş yapabiliyor.   Sistem içeriğinde modüller şöyle:   Okul Dersleri Modülü: Bu modülde, ortaokulun tüm sınıflarına ait Türkçe, sosyal bilgiler, matematik, fen bilimleri, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleriyle ortaöğretimin tüm sınıflarına ait Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, felsefe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine yönelik içerikler yer alıyor. Öğretmenlere sistemdeki tüm sınıf ve dersler açık olurken öğrencilere ise ait oldukları sınıf ve dersler açık bulunuyor.   LGS ve YKS Hazırlık Modülü: Tüm öğretmenlerin kullanımına açık olan bu modülün LGS kısmı 8. sınıf, YKS kısmı da 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin kullanımına açık bulunuyor. Öte yandan MEB tarafından aylık olarak yayınlanan LGS örnek soruları, LGS'de çıkmış sorular ve YKS'de çıkmış sorular ile bu soruların tamamının video çözümleri de hazırlanarak sisteme eklendi. LGS modülünde liseye giriş sınavının ilgili dersleri, YKS modülünde eşit ağırlık, sözel, sayısal ve yabancı dil alan konularına göre tasnif edildi. Öğrenciler, LGS/YKS modülünde yer alan derslerle ve sorularla bu sınavlara hazırlanabilme fırsatı yakalıyor.   Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) Modülü: Destekleme ve yetiştirme kurslarının verimliliğini artırmak için kurgulanan bu modül, DYK'ye devam eden öğrenciler ve DYK'de görev alan öğretmenlere açık bulunuyor. Öğretmenler, DYK'de girdikleri şubelerin öğrencilerine hazırladıkları testleri ödev olarak gönderebiliyor ve anlık geri bildirimler alarak ilerlemelerini takip edebiliyor. 

 

ÖĞRENCİLER, ÇÖZDÜKLERİ HER TEST İÇİN BİREYSEL TEST SONUÇ RAPORU ALABİLİYOR

 

     Öğrencilerin istediği ders, ünite ve konudan istediği zorluk düzeyinde, istediği soru sayısı kadar testler oluşturabileceği şekilde kurgulanan sistem, öğrenciye hazır testler de sunuyor. Bu sistem üzerinden öğrenciler, öğretmenlerinin gönderdiği ödevleri yapabilirken test çözüp bunları kaydedebiliyor. Ayrıca çözdükleri her test için bireysel test sonuç raporları alabilen öğrenciler böylece derslerindeki ilerleme durumlarını kendileri de değerlendirebiliyor.   ÖDS, öğrencinin eksiklerini tespit edip bu eksikleri gidermeye yönelik onları konu anlatımlı ders kitaplarının ilgili bölümlerine ve ders anlatım videolarına yönlendirecek bir yapıya sahip bulunuyor. Öğretmenler, tüm dersleri ve tüm testleri görebilirken sistemin hazırladığı testleri veya kendi oluşturdukları testleri de derslerine girdiği şubelere ödev olarak gönderebiliyor. Gönderdikleri ödev testlerinin sonuç raporlarını, ister öğrenci ister şube bazlı olarak detaylı bir şekilde alabilen öğretmenler, öğrencilerinin bireysel akademik başarısını takip ederek bunu artırmaya yönelik çalışmalar yapabilme imkânına ulaşıyor. 

 Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi Nedir? Videoyu izlemek için tıklayınız. 

Öğrenci Destek Sisteminin İçeriği ve Çalışma Prensibi Nasıldır? Videoyu izlemek için tıklayınız. 

Öğrenci Destek Sistemine (ÖDS) Nasıl Giriş Yapılır? Videoyu izlemek için tıklayınız. 

Öğrenci Bilgi Sisteminde Hangi Ders Modülleri Var? Videoyu izlemek için tıklayınız. 

ÖDS Nasıl Çalışır? Videoyu izlemek için tıklayınız.

Tem

Haz

     Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi bahçesinde yer alan asırlık çınar ağaçlarından esinlenerek okulumuzun sembolü haline gelen çınar, okul müdürümüz Gonca OMAROĞLU'nun teşvikiyle, Görsel Sanatlar öğretmenimiz Seval Banu SARAÇ'ın büyük emekleriyle 19 Mayıs Atatürk'ün Anma Gençlik ve Spor Bayramında öğrencilerimize armağan edilmiştir. Oklumuzun sembolü olan çınar ağacı dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmayı anlatır. Gövdesinin kalınlığı ve yüksekliği güçlü olmayı, yüzyıllarca var olmayı anlatır. Yapraklarının büyüklüğü koruyucu ve kollayıcı olmayı anlatır. Çınarın renkliliği okulumuz öğrencilerinin her durumda geleceğe umutla bakacağını anlatır.